Reforma MIR: Troncalitat

Des del Ministeri d’Educació fa anys que es treballa en l’elaboració d’un nou pla per a modificar el nostre període de residència i especialitat. A causa d’això i de les notícies publicades per una acadèmia de preparació del l’examen MIR, volem fer una petita explicació de la troncalitat, amb la intenció de mantenir-vos informats basant-nos en les fonts oficials.

En el pla actual, es fa una prova, l’examen MIR, i desprès del mateix elegim especialitat directament, en funció de la nota obtinguda a l’examen i de l’expedient acadèmic. La residència consisteix en un període de 4 a 6 anys en el qual s’estudia l’especialitat elegida en un hospital concret.

Al 2003 des dels Ministeris corresponents es va plantejar implantar el sistema de Troncalitat, que se segueix en la majoria de països de la Unió Europea. Aquest sistema consisteix en l’elecció d’un tronc de 2 anys (Mèdic, Quirúrgic, Laboratori i Diagnòstic per la Imatge). Després d’aquest període troncal, en el qual el Resident aprendria les competències i habilitats bàsiques del seu tronc, s’elegeix l’especialitat concreta que es vol realitzar. Algunes de les especialitats no queden incloses dins de cap tronc: Anatomia patològica ,oftalmologia , pediatria i àrees específiques i psiquiatria. Els troncs agrupen les següents especialitats:

Clicar a la Imatge per ampliar:




Segons la proposta inicial del Govern el metge escolliria, després de l’examen MIR i conjuntament amb la nota d’expedient acadèmic, un tronc i un hospital on desenvolupar-lo. En la mateixa proposta es recull que a l’hora d’elegir l’especialitat el Resident només podrà triar aquelles que oferti el seu hospital de tronc, després d’un examen a l’acabament d’aquest. També s’inclou, per a l’elecció, l’avaluació del període troncal. Aquelles especialitats que quedin fora dels troncs no quedarien afectades pel nou sistema.

Des del CEEM es va considerar que aquests plantejaments podria resultar injust, ja que si per exemple el nº 1, 2 i 3 del MIR escollien el mateix tronc al mateix hospital i tots tres volien fer la mateixa especialitat, en el supòsit que sols i hagués una plaça d’aquella especialitat, es quedaven sense plaça el 2 i 3. Cosa totalment il•lògica ja que el número 10.000 potser havia pogut escollir l’especialitat que volgués perquè en el seu hospital ningú més la volia. La nova prova proposada només servia per seleccionar entre els companys de tronc del mateix hospital.

El CEEM està treballant en propostes alternatives: que no s’hagin de fer dos exàmens, escollir l’especialitat des del principi, que és pugui escollir especialitat a nivell nacional i no al mateix hospital...

La proposta definitiva del CEEM es decidiran els dies de l’Assemblea General del dia 21 a 24. Més informació: http://ceem.cgcom.es/web/06_14.php

El CECSURV anirà informant del procés d’elaboració definitiva de la troncalitat a l’Estat Espanyol.

Des del CECSURV muntarem una taula rodona per explicar el pla definitiu als estudiants de la URV.

0 comentarios:

Publicar un comentario