EL CECSURV RECOLZA L’OPCIÓ D

Sobre Troncalitat:
• Reclamem l’elaboració d’un catàleg de les competències pròpies de cada especialitat. Quan es disposi dels esmentats catàlegs, les comissions nacionals podran treballar conjuntament per a acordar els continguts del periode troncal, i traslladar les competències definides als corresponents curriculums de tronc i especialitat.

• Solicitem la revisió de les competències a assolir durant el periode troncal amb la finalitat que no se solapin amb les del graduat en Medicina, a fi de rentabilitzar al màxim el periode de formació especialitzada sense la repetició de continguts.

• Solicitem la reconsideració de la proposta d’organització dels troncs, buscant una major diversificació amb troncs més numerosos i menys generals, cadascun dels quals permeti accedir a un nombre més reduit d’especialitats relacionades entre si.

• Considerem necessària la definició de cronogrames homogenis que s’expliquin a les unitats docents i que contemplin les rotacions obligatòries del periode troncal per les mateixes especialitats en un ordre diferent. Aquestes rotacions seran aquelles que les Comissions Nacionals d’Especialitat considerin que proporcionen una formació integral del resident .

• Proposem que sigui funció del tutor de residents distribuir les estàncies electives de forma consensuada amb ells, tenint sempre la supervisió d’un òrgan extern que garantitzi la equitat entre tots els residents i resolgui possibles situacions de conflicte.

• Considerem absolutament necessari que s’estableixin uns estàndards mínims de qualitat per a acreditar les unitats docents. Solicitem que es posin els mitjans per a que els centres assistecials que a dia d’avui no reuneixin els criteris establerts per a acreditar-se com a unitats docents, les compleixen al moment d’implantar-se la troncalitat, i així disposar del major número possible d’hospitals i centres de salut per a realitzar tot o part del periode troncal.

• Solicitem que s’estableixi un sistema d’avaluació continua del periode troncal que sigui comú per a tots els centres, d’acord als criteris d’avaluació establerts per la corresponent Comissió Nacional d’Especialitat.

• Reclamem que s’adoptin mesures de caracter organitzatiu i administratiu per assegurar la realització satisfactòria de la residència.

• Exigim que durant el tronc es reconegui l’especialista en formació com a resident a efectes acadèmics, laborals i econòmics.

• Proposem un sistema d’adjudicació de plaça de Metge Intern Resident amb quatre components: tronc, itinerari formatiu, unitat docent i especialitat.L’itinerari formatiu permetria accedir a més d’una especialitat, sent el número d’aquestes variable segons els continguts comuns a diferents programes formatius.

•Proposem que, si no s’arribés a un acord amb l’especialitat, al final de la realització del tronc la distribució de les places primerament es faci entre els residents troncals de la mateixa unitat docent en base a la nota d’accès sigui la de la posició MIR.

•Reclamem la realització posterior d’una convocatòria nacional de places vacants un cop terminat el periode troncal amb les mateixes característiques per a tot l’Estat, per a escollir especialitat en base al criteri exposat anteriorment.

• Solicitem que es regulin els mecanismes d’accès al tronc i la especialitat per a aquelles situacions en que el resident no s’incorpori a la plaça inmediatament després de finalitzar el periode troncal, tenint en compte que la nota de l’examen MIR de convocatòries diferents no es pot equiparar.

•Solicitem que es contempli explícitament a la proposta i a la legislació corresponent la possibilitat de, un cop terminada la residència, realitzar una altra especialitat del mateix tronc sense necessitat de repetir el periode de formació comú ni d’acreditar un periode d’exercici professional de la primera especialitat.

•Proposem que es continui l’avaluació i discussió de la proposta de la CNECS per part dels diferents estaments implicats, seguida de l’estudi de les modificacions que es proposin amb l’objectiu d’arribar al màxim consens possible.

•Des del CEEM, solicitem a les autoritats competents que la implantació del nou sistema de troncalitat es condicioni a la garantia de que totes les unitats docents estiguin preparades acadèmicament, organitzativa i administrativa per a dur a terme el canvi. Donat que la proposta inicial es va publicar no fa ni 8 mesos, en la nostra opinió queda un llarg camí per recòrrer fins que es produeixi la reforma del sistema de residència. El CEEM manifesta la seva disposició a col•laborar al disseny i desenvolupament de la proposta definitiva.

•El temps no ha de limitar les possibles millories a introduir, sino que ha de condicionar la seva instauració a la garantia de que es realitzi de la manera més satisfactòria possible.

0 comentarios:

Publicar un comentario